Bestemming Gallo-Romeins Museum
Praktische informatie
Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15
3700 Tongeren (Limburg)
België
Tel: +32 (0)12 67 03 40
Bekijk website »
huberte.renaers@limburg.be
Contactpersoon
Huberte RenaersGesproken talen
NL - FR - ENG - DEOpeningsuren
Van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.
Zaterdag, zon- en feestdagen van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Tijdens de schoolvakanties (België), van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Gesloten op
Het museum is steeds gesloten op maandagen, behalve als dat een feestdag is.
Algemene info
‘Leren’ krijgt bij ons een heel aparte dimensie. Het gaat om actief ontdekken, beleven, verdiepen, verbanden leggen, in vraag stellen, ... Op een dynamische manier en in een inspirerende omgeving krijgt u inzicht in de reden waarom het gelopen is zoals het is. Een boeiende manier om iets op te steken, voor jong én oud.
Het Gallo-Romeins Museum doet er alles aan om je bezoek veilig en aangenaam te laten verlopen. Daarom vragen we je om vooraf een tijdslot te reserveren. Dat doe je best via de reservatiemodule, of telefonisch. Je kan ook gewoon langskomen, zonder reservatie. We kijken dan of er nog vrije ruimte is. Past het gereserveerde tijdslot uiteindelijk toch niet voor jou? Gelieve dan je reservatie te annuleren. Dat kan telefonisch of via mail. Zo kunnen we het slot weer openstellen voor andere bezoekers. Betalen doe je vooraf via de reservatiemodule of ter plaatse.
Wil je met een groep het museum bezoeken? Neem telefonisch contact met ons op voor je reservatie
Permanente tentoonstellingen
- Van neanderthaler tot Gallo-Romein
Je ontdekt hier het boeiende verhaal van de mens in onze regio, van in de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Neanderthalers, de eerste boeren, Kelten, Gallo-Romeinen en Germanen: ze lieten allemaal hun sporen na. We presenteren meer dan 2000 voorwerpen waaronder heel wat topstukken. Ze komen tot hun recht in een eigentijdse en sfeervolle scenografie. Ook films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen je in de ban van die lang vervlogen tijden. Dat maakt de expositie ook bijzonder aantrekkelijk voor kinderen. - Gezichtsreconstructies - 2000 jaar oude Tongenaren krijgen opnieuw een gezicht
Voor het eerst in België reconstrueerden specialisten het gelaat van enkele mensen die leefden in de Romeinse tijd. In 2013 kwam tijdens opgravingen in Tongeren een Romeins grafveld aan het licht dat dateert uit het begin van onze jaartelling. Vooral één graf trok de aandacht van de onderzoekers. Het was de laatste rustplaats van een volwassen man en twee kinderen. Ze werden samen begraven. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de kinderen broer en zus zijn, de man is geen familie. De goede bewaarstaat van de schedelresten en de resultaten van het DNA-onderzoek lieten toe om gezichtsreconstructies uit te voeren. Je kan ze gratis komen bekijken
De gezichten zijn te zien in de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum. Loop gerust even langs. Een gemiddeld bezoek duurt 10 min. en de toegang is gratis. - Kijktocht - op een speelse manier ontdekken - familieactiviteit
Ontdek de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ op een speelse manier, samen met je kinderen! Met een boekje in de hand komen jullie voorbij tien voorwerpen uit de collectie. Van elk voorwerp zien jullie drie foto’s. Maar let op! Slechts één foto is de juiste, de twee andere foto’s bevatten een fout. Zie jij wat er niet klopt? Sta even stil, kijk aandachtig en controleer jullie antwoord. Er is een kijktocht voor beginnende speurders en een voor meer ervaren speurneuzen. Uitgespeurd? Kom dan even langs het onthaal voor een leuke beloning! Een speurtocht duurt 60 à 90 min.
Tijdelijke tentoonstellingen
Heb je een tijdelijke tentoonstelling gemist? Dankzij onze 360°-fotografietours kan je er een aantal hier opnieuw beleven.
Spraakwater
De 21ste editie van onze lezingencyclus ‘Spraakwater’ gaat van start.
Voor een lezing in ons auditorium is vooraf inschrijven aanbevolen.
Voor een lezing online is vooraf inschrijven verplicht.
Voor beiden ontvang je na inschrijving en betaling een e-mail ter bevestiging.
Inschrijven kan vanaf enkele weken voorafgaand aan de lezing. Je kan je inschrijven via deze link.
Deelname: 3,- € te betalen online tijdens het reservatieproces.
Programma 2024/2025:
- 20 november 2024 - Dagelijkse kost, Grieken en Romeinen in ons leven - door Patrick De Rynck
- 18 december 2024 - De kleine Netevallei in het verre verleden - door Dr. Annelies Storme
- 15 januari 2024 - Keltische elites in de Lage Landen, de nieuwste inzichten - door Prof. em. Nico Roymans
- 12 februari 2025 - Kleurrijke kralen, wat stukjes glas vertellen over handel in de vroege middeleeuwen - door Mette Langbroek
- 12 maart 2025 - Doolhoven of rechte lijnen? Wat (antieke) verhalen over ons zeggen - door Prof. em. David Rijser
- 16 april 2025 - Het zit in de genen! Oud DNA werpt licht op het "Verhaal van Merovingisch Vlaanderen" - door Prof. dr. Maarten Larmuseau
Archeologische sites
Overal in het landschap vind je sporen van het verre verleden. Heel wat Limburgse archeologische sites zijn toegankelijk voor het publiek. De interessantste vind je hier.
- Neanderthalersite – Veldwezelt (Lanaken)
- Archeologisch park De Rieten – Wijshagen (Meeuwen-Gruitrode)
- Grafheuvels Molhem – Peer
- Tumuli – Vorsen en Montenaken (Gingelom)
- Landmark Romeins villalandschap – Borgloon
- Archeologisch landmark Jesseren - Borgloon
- Het Romeinse aquaduct – Tongeren
- Romeinse tempelsite – Tongeren
- Romeinse omwalling – Tongeren
"De oudheid is overal"... zo heet voortaan de blog van het museum.
Classicus Patrick De Rynck volgt de actualiteit op de voet. Hij zoekt en vindt voortdurend verrassende verbanden met de wereld van de oude Grieken en Romeinen. Het resultaat? Boeiende blogartikels die je kan lezen én beluisteren.
Verhalen over onze topstukken
de meest interessante objecten van het museum kan je ook van bij je thuis ontdekken! Alle informatie over de voorwerpen kan je online beluisteren. Zo ben je goed voorbereid om ze ook in het echt te komen bewonderen!
Schoolprogramma 2024-2025
Het Gallo-Romeins Museum heeft een veelzijdig programma-aanbod voor schoolgroepen. Maak je keuze en leg zeker tijdig je bezoek vast. We kijken nu al uit naar jouw komst!
Bekijk het volledige educatieve aanbod voor 2024-2025 hier.
Inschrijven kan hier.
_________________________
Inschrijvingen voor het volgen van lezingen of workshops, of tickets voor een bezoek aan een tentoonstelling, kan hier.
_________________________
Routebeschrijving
Het Gallo-Romeins Museum ligt op wandelafstand van het station. Op tien minuutjes staat u voor de deur.
Steek het Stationsplein over, recht de Stationslaan in. U bereikt nu de Veemarkt. Steek ook die over en wandel de Maastrichterstraat in. U passeert het Hospitaalplein. Neem nu de eerste straat links. Dat is de Kielenstraat. Om aan de voorkant van het museum te geraken, neemt u het kleine straatje aan uw rechterkant.
Parkeren doet u best in de omgeving van ‘De Motten’ (gratis) of in de ondergrondse stadsparkingen 'Centrum', ‘Grote Markt’ of ‘Julianus’. Hoe dan ook wandelt u in enkele minuten naar het museum.Autocars parkeren best op de Eeuwfeestwal of de Fonteindreef.
Extra info
- Rolstoel toegankelijk: ja
Extra faciliteiten:
- Rolstoelvriendelijk parcours
- Beeldenfluisteraars voor mensen met een visuele beperking.
- Museumwinkel
- Museum Kafee
- Voor scholen en groepen: lunchruimte met plaats voor 100 kinderen (drankautomaten met fruitsappen, waters en frisdrank aanwezig)
Aanbiedingen voor groepen
Groepen:
Rondleiding op maat met een ervaren gids zowel in de permanente als de tijdelijke tentoonstellingen.
Omdat we de kwaliteit van de rondleiding willen garanderen aanvaarden we maximum 25 mensen per groep.
Verjaardagsfeestjes:
Wilt u uw zoon of dochter een unieke verjaardag bezorgen? Boek dan een verjaardagsfeestje in het Gallo-Romeins Museum.